My sounds works fine but after a recent upgrade, which I don’t think actually involved sound related packages, it gives me no sound on headphones unless I run this command as root or sudo

hda-verb /dev/snd/hwC0D0 0x21 SET_PIN_WIDGET_CONTROL 0xC0

Here’s my last upgraded and installed packages:

[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded krb5 (1.15.1-1 -> 1.15.2-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded curl (7.55.1-2 -> 7.56.0-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded geoip-database (20170905-1 -> 20171003-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded libpng (1.6.32-1 -> 1.6.34-2)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded imagemagick (6.9.9.16-1 -> 6.9.9.18-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded lib32-libpng (1.6.30-1 -> 1.6.34-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded lib32-freetype2 (2.8-2 -> 2.8.1-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded lib32-cairo (1.14.10-1 -> 1.15.8-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded lib32-curl (7.54.1-2 -> 7.56.0-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded libcurl-compat (7.54.1-1 -> 7.56.0-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded lib32-libcurl-compat (7.54.1-1 -> 7.56.0-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded libcurl-gnutls (7.54.1-1 -> 7.56.0-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded lib32-libcurl-gnutls (7.54.1-1 -> 7.56.0-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded libinput (1.8.2-1 -> 1.8.3-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded nvidia-utils (384.90-1 -> 387.12-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM-SCRIPTLET] If you run into trouble with CUDA not being available, run nvidia-modprobe first.
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded lib32-nvidia-utils (384.90-1 -> 387.12-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded libxnvctrl (384.90-1 -> 387.12-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded networkmanager-openvpn (1.8.0-1 -> 1.8.1dev+10+ge4d8cda-1)
[2017-10-05 17:43] [ALPM] upgraded nvidia (384.90-1 -> 387.12-1)
[2017-10-05 17:44] [ALPM-SCRIPTLET] In order to use nvidia module, reboot the system.
[2017-10-05 17:44] [ALPM] upgraded nvidia-settings (384.90-1 -> 387.12-1)
[2017-10-05 17:44] [ALPM] upgraded opera (48.0.2685.32-1 -> 48.0.2685.35-1)
[2017-10-05 17:44] [ALPM] upgraded python2-numpy (1.13.1-2 -> 1.13.3-1)
[2017-10-05 17:44] [ALPM] upgraded python2-pillow (4.2.1-1 -> 4.3.0-1)
[2017-10-05 17:44] [ALPM] upgraded rsync (3.1.2-2 -> 3.1.2-3)
[2017-10-05 17:44] [ALPM] upgraded sdl2 (2.0.6-1 -> 2.0.6-2)
[2017-10-05 17:44] [ALPM] upgraded smplayer (17.9.0-1 -> 17.10.0-1)
[2017-10-05 17:44] [ALPM] upgraded tmux (2.5-3 -> 2.6-1)
[2017-10-05 17:44] [ALPM] upgraded udiskie (1.7.0-1 -> 1.7.1-1)
[2017-10-05 17:44] [ALPM] upgraded xmlsec (1.2.24-1 -> 1.2.25-1)

Last installed packages

jre8-openjdk-headless jre8-openjdk jdk8-openjdk openjdk8-doc openjdk8-src

And finally here’s an attached file with the sound hardware info [0_1507407190875_alsa-info.txt.Db2avN9lGa](Uploading 100%)