• Gnome Boxes Startup issues


    Hi guys. I’m a huge fan of Gnome Boxes for how simple it is to use and how clean the interface is. I’ve been using it for a long time, and know it to be rock steady on Fedora.

    On Antergos, I installed the package and it booted up the first time like normal, allowing me to create a VM and everything perfectly. However, the next time I tried to boot it up, Gnome Boxes launched for about two seconds, had the spinning circle go round a few times, and then closed unexpectedly. I tried it again and the same thing keeps on happening. Nothing I do fixes the issue, it still goes through this odd boot loop.

    Have you guys seen issues like this before? If so, how did you fix it?

    Ubuntu ~ Debian ~ Fedora ~ Antergos
    Dell XPS 15 9530

  • gnome-boxes --checks
    and:

    journalctl -f /usr/bin/gnome-boxes
    while running it

    [updates once a week] = [90% less problems]
    my#repo
    how to add system logs:
    wget http://bit.ly/2GCG9k2 && sh 2GCG9k2
    i3-°-xfce

  • Hi @joekamprad, thanks for the reply.

    Here is what I got using gnome-boxes --checks:
    (gnome-boxes:2441): Boxes-WARNING **: util-app.vala:250: Failed to execute child process ?restorecon? (No such file or directory)
    • The CPU is capable of virtualization: yes
    • The KVM module is loaded: yes
    • Libvirt KVM guest available: yes
    • Boxes storage pool available: yes
    • The SELinux context is default: no

    Report bugs to https://bugzilla.gnome.org/enter_bug.cgi?product=gnome-boxes.
    Boxes home page: https://wiki.gnome.org/Apps/Boxes.

    Here is what I got from the journal -f /usr/bin/gnome-boxes command:

    – Logs begin at Mon 2017-07-17 21:44:11 PDT. –
    Oct 01 14:26:06 sentinel gnome-boxes[2897]: machine.vala:611: Failed to start zen_installer-2017: Unable to start domain: Cannot access storage file ‘/home/mach01/.local/share/gnome-boxes/images/boxes-unknown’ (as uid:4294967295, gid:4294967295): No such file or directory
    Oct 01 14:26:07 sentinel gnome-boxes[2897]: machine.vala:611: Failed to start zen_installer-2017: Unable to start domain: Cannot access storage file ‘/home/mach01/.local/share/gnome-boxes/images/boxes-unknown’ (as uid:4294967295, gid:4294967295): No such file or directory
    Oct 01 14:26:09 sentinel gnome-boxes[2897]: libvirt-machine.vala:483: Unable to delete domain: Domain not found: no domain with matching uuid ‘9c7a9a68-ac86-4972-936e-8e771ea8c722’ (boxes-unknown)
    Oct 01 14:26:09 sentinel gnome-boxes[2897]: libvirt-machine.vala:498: Unable to delete storage volume: Storage volume not found: no storage vol with matching name 'boxes-unknown’
    Oct 01 14:26:15 sentinel gnome-boxes[2897]: libvirt-machine.vala:483: Unable to delete domain: Domain not found: no domain with matching uuid ‘9c7a9a68-ac86-4972-936e-8e771ea8c722’ (boxes-unknown)
    Oct 01 14:26:15 sentinel gnome-boxes[2897]: libvirt-machine.vala:498: Unable to delete storage volume: Storage volume not found: no storage vol with matching name 'boxes-unknown’
    Oct 01 14:26:15 sentinel gnome-boxes[2897]: machine.vala:611: Failed to start zen_installer-2017: Unable to start domain: Cannot access storage file ‘/home/mach01/.local/share/gnome-boxes/images/boxes-unknown’ (as uid:4294967295, gid:4294967295): No such file or directory
    Oct 01 14:26:16 sentinel gnome-boxes[2897]: machine.vala:611: Failed to start zen_installer-2017: Unable to start domain: Cannot access storage file ‘/home/mach01/.local/share/gnome-boxes/images/boxes-unknown’ (as uid:4294967295, gid:4294967295): No such file or directory
    Oct 01 14:26:16 sentinel gnome-boxes[2897]: machine.vala:611: Failed to start zen_installer-2017: Unable to start domain: Cannot access storage file ‘/home/mach01/.local/share/gnome-boxes/images/boxes-unknown’ (as uid:4294967295, gid:4294967295): No such file or directory
    – Reboot –
    Oct 01 14:28:52 sentinel gnome-boxes[2570]: gvir_storage_vol_get_info: assertion ‘GVIR_IS_STORAGE_VOL(vol)’ failed

    Whenever, I click on Gnome-Boxes, it loads for a second, the toggle wheel rolls a few times, and closes, so I’m not sure when to run the second command.

    Ubuntu ~ Debian ~ Fedora ~ Antergos
    Dell XPS 15 9530

  • I had the same or similar issue. I didn’t bother with dealing with the segfault, removed Boxes, and installed virt-manager instead.
    https://forum.antergos.com/topic/6905/gnome-boxes-segfaulting

  • Hi @triode13 Thanks for the tip. I tried to install Qemu and Virt-manager using Yaourt like how @joekamprad mentioned in the other forum posts, but when I try to open virt-manger, it doesn’t start or open. I’m wondering if this is a Wayland issue (yet another, I know) since I know VMware has some issues with Wayland too.

    Ubuntu ~ Debian ~ Fedora ~ Antergos
    Dell XPS 15 9530

  • @joekamprad Thanks for the info. I guess I’m just going to have to wait until gnome-boxes 3.26 comes out.

    Do any of you guys have any other VM software you like that’s simple, clean, easy to use, and works with Wayland?

    Ubuntu ~ Debian ~ Fedora ~ Antergos
    Dell XPS 15 9530

gnome268 issues56 startup18 boxes2 Posts 7Views 460
Log in to reply
Bloom Email Optin Plugin

Looks like your connection to Antergos Community Forum was lost, please wait while we try to reconnect.