• Antergos z cinnamon , podłączenie komputera do tv kablem HDMI ?


    [[email protected] ~]$ inxi -F
    System:    Host: antergos Kernel: 4.10.13-1-ARCH x86_64 (64 bit)
               Desktop: Cinnamon 3.4.0  Distro: Antergos Linux
    Machine:   Device: laptop System: SAMSUNG product: 300E4C/300E5C/300E7C v: 0.1
               Mobo: SAMSUNG model: SAMSUNG_NP1234567890 v: FAB1
               UEFI [Legacy]: Phoenix v: P01RAC date: 03/22/2012
    Battery    BAT1: charge: 22.1 Wh 65.0% condition: 34.0/44.0 Wh (77%)
    CPU:       Dual core Intel Core i5-3210M (-HT-MCP-) cache: 3072 KB 
               clock speeds: max: 3100 MHz 1: 1985 MHz 2: 1248 MHz 3: 1307 MHz
               4: 1768 MHz
    Graphics:  Card-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller
               Card-2: NVIDIA GF117M [GeForce 610M/710M/810M/820M / GT 620M/625M/630M/720M]
               Display Server: X.Org 1.19.3 drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa,intel)
               Resolution: [email protected], [email protected]
               GLX Renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile
               GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.5
    Audio:     Card Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio Controller
               driver: snd_hda_intel
               Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.13-1-ARCH
    Network:   Card-1: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter
               driver: ath9k
               IF: wlp2s0 state: up mac: e8:03:9a:89:e7:88
               Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
               driver: r8169
               IF: enp3s0 state: down mac: e8:03:9a:a7:6b:53
    Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (15.4% used)
               ID-1: /dev/sda model: Hitachi_HTS54755 size: 500.1GB
    Partition: ID-1: / size: 20G used: 6.8G (35%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
               ID-2: /home size: 433G used: 61G (15%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
               ID-3: swap-1 size: 5.24GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda3
    Sensors:   System Temperatures: cpu: 71.0C mobo: 29.8C
               Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
    
    

    Mój pc jak wyżej, po podłączeniu komputera do tv za pomocą HDMI widać tylko tło pulpitu i nic więcej żadnych reakcji myszką itp.
    Szukałęm w internecie ale nie znalazłem rozwiązania. Może trzeba coś jeszcze doinstalować lub zmienić w ustawieniach.

    Zainstalowane sterowniki:

    ![alt text](0_1495104146509_antergos.mesa.png image url)

  • Być może trzeba przesunąć okno na ekran, skąd jest na pulpicie. Kiedy podłączę komputer do innego ekranu, muszę przeciągnąć okno w lewo, aby wyświetlić go na ekranie.

  • @moredoor No właśnie niedawno doszedłem do tego, po podłączeniu się kablem pojawia się drugi ekran, trochę zmieniłem rozdzielczość na drugim ekranie i zauważyłem, że wtedy pojawia się wskażnik myszy w tv i po przesunięciu trochę w prawo okno na ekran wszystko działa. Miałem z tym trochę problemu bo generalnie nigdy nie oglądałem filmu czy zdjęć w ten sposób na Linuxie ostatni raz na windowsie (Ś.P…) a to było…i jeszcze trochę. W każdym bądż razie wszystko działa.
    Dzięki za pomoc bo, myślałem , że to coś ze sterownikami do tych duo kart graficznych, że tam coś namieszałem.
    Także “problem” rozwiązany.

  • @Gary58 nie jest to problem, cieszę się, że mogę pomóc :)

cinnamon66 kablem1 podłączenie1 komputera1 Posts 4Views 247
Log in to reply