• Like 0

    Onboard audio not working


    Brand new Antergos installation, tried both KDE and Gnome versions with LTS and default kernels, the problem is that my analog onboard audio shows up fine in audio settings and Pulse, and the volume meter is showing activity when audio is played, but I hear nothing. In Windows everything is working as it should.

    Here’s some information, I hope it helps:

    $ pactl list sinks
    Sink #0                                                                                                                                                       
            State: RUNNING                                                                                                                                        
            Name: alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo                                                                                                      
            Description: Intern geluid Analoog stereo                                                                                                             
            Driver: module-alsa-card.c                                                                                                                            
            Sample Specification: s16le 2ch 44100Hz                                                                                                               
            Channel Map: front-left,front-right                                                                                                                   
            Owner Module: 6                                                                                                                                       
            Mute: no                                                                                                                                              
            Volume: front-left: 65536 / 100% / 0,00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0,00 dB                                                                     
                    balance 0,00                                                                                                                                  
            Base Volume: 65536 / 100% / 0,00 dB                                                                                                                   
            Monitor Source: alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo.monitor                                                                                    
            Latency: 20439 usec, configured 23220 usec                                                                                                            
            Flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY                                                                                    
            Properties:                                                                                                                                           
                    alsa.resolution_bits = "16"                                                                                                                   
                    device.api = "alsa"                                                                                                                           
                    device.class = "sound"                                                                                                                        
                    alsa.class = "generic"                                                                                                                        
                    alsa.subclass = "generic-mix"                                                                                                                 
                    alsa.name = "ALC898 Analog"                                                                                                                   
                    alsa.id = "ALC898 Analog"                                                                                                                     
                    alsa.subdevice = "0"                                                                                                                          
                    alsa.subdevice_name = "subdevice #0"                                                                                                          
                    alsa.device = "0"                                                                                                                             
                    alsa.card = "0"                                                                                                                               
                    alsa.card_name = "HDA Intel PCH"                                                                                                              
                    alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xf7530000 irq 33"                                                                                    
                    alsa.driver_name = "snd_hda_intel"                                                                                                            
                    device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
                    sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0"
                    device.bus = "pci"
                    device.vendor.id = "8086"
                    device.vendor.name = "Intel Corporation"
                    device.product.id = "1e20"
                    device.product.name = "7 Series/C216 Chipset Family High Definition Audio Controller"
                    device.form_factor = "internal"
                    device.string = "front:0"
                    device.buffering.buffer_size = "352800"
                    device.buffering.fragment_size = "176400"
                    device.access_mode = "mmap+timer"
                    device.profile.name = "analog-stereo"
                    device.profile.description = "Analoog stereo"
                    device.description = "Intern geluid Analoog stereo"
                    alsa.mixer_name = "Realtek ALC898"
                    alsa.components = "HDA:10ec0899,1458a072,00100003"
                    module-udev-detect.discovered = "1"
                    device.icon_name = "audio-card-pci"
            Poorten:
                    analog-output-lineout: Line Out (priority: 9900, available)
                    analog-output-headphones: Analoge koptelefoon (priority: 9000, not available)
            Actieve poort: analog-output-lineout
            Formats:
                    pcm
    
    Sink #1
            State: SUSPENDED
            Name: alsa_output.pci-0000_01_00.1.hdmi-stereo-extra2
            Description: GK110 HDMI Audio Digital Stereo (HDMI 3)
            Driver: module-alsa-card.c
            Sample Specification: s16le 2ch 44100Hz
            Channel Map: front-left,front-right
            Owner Module: 24
            Mute: no
            Volume: front-left: 65536 / 100% / 0,00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0,00 dB
                    balance 0,00
            Base Volume: 65536 / 100% / 0,00 dB
            Monitor Source: alsa_output.pci-0000_01_00.1.hdmi-stereo-extra2.monitor
            Latency: 0 usec, configured 0 usec
            Flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY SET_FORMATS 
            Properties:
                    alsa.resolution_bits = "16"
                    device.api = "alsa"
                    device.class = "sound"
                    alsa.class = "generic"
                    alsa.subclass = "generic-mix"
                    alsa.name = "HDMI 2"
                    alsa.id = "HDMI 2"
                    alsa.subdevice = "0"
                    alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
                    alsa.device = "8"
                    alsa.card = "1"
                    alsa.card_name = "HDA NVidia"
                    alsa.long_card_name = "HDA NVidia at 0xf7080000 irq 17"
                    alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
                    device.bus_path = "pci-0000:01:00.1"
                    sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1/sound/card1"
                    device.bus = "pci"
                    device.vendor.id = "10de"
                    device.vendor.name = "NVIDIA Corporation"
                    device.product.id = "0e1a"
                    device.product.name = "GK110 HDMI Audio"
                    device.string = "hdmi:1,2"
                    device.buffering.buffer_size = "352768"
                    device.buffering.fragment_size = "176384"
                    device.access_mode = "mmap+timer"
                    device.profile.name = "hdmi-stereo-extra2"
                    device.profile.description = "Digital Stereo (HDMI 3)"
                    device.description = "GK110 HDMI Audio Digital Stereo (HDMI 3)"
                    alsa.mixer_name = "Nvidia GPU 44 HDMI/DP"
                    alsa.components = "HDA:10de0044,10438469,00100100"
                    module-udev-detect.discovered = "1"
                    device.icon_name = "audio-card-pci"
            Poorten:
                    hdmi-output-2: HDMI / DisplayPort 3 (priority: 5700, available)
            Actieve poort: hdmi-output-2
            Formats:
                    pcm
    
    
    $ aplay -l
    **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
    card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC898 Analog [ALC898 Analog]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 1: ALC898 Digital [ALC898 Digital]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    card 1: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    card 1: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    card 1: NVidia [HDA NVidia], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    card 1: NVidia [HDA NVidia], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
      Subdevices: 1/1
      Subdevice #0: subdevice #0
    
    
    $ lspci
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
    00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor PCI Express Root Port (rev 09)
    00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
    00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
    00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82579V Gigabit Network Connection (rev 04)
    00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
    00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev c4)
    00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c4)
    00:1c.6 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 7 (rev c4)
    00:1c.7 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 8 (rev c4)
    00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Z77 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
    00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
    00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
    01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GK110 [GeForce GTX 780] (rev a1)
    01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GK110 HDMI Audio (rev a1)
    03:00.0 SATA controller: Marvell Technology Group Ltd. 88SE9172 SATA 6Gb/s Controller (rev 11)
    04:00.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 30)
    06:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet (rev c0)
    07:00.0 SATA controller: Marvell Technology Group Ltd. 88SE9172 SATA 6Gb/s Controller (rev 11)
    
    
    $ lsmod | grep snd_
    snd_hda_codec_hdmi     49152  1
    snd_hda_codec_realtek    69632  1
    snd_hda_codec_generic    69632  1 snd_hda_codec_realtek
    snd_hda_intel          32768  7
    snd_hda_codec         106496  4 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel
    snd_hda_core           49152  5 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel
    snd_hwdep              16384  1 snd_hda_codec
    snd_pcm                86016  5 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_hda_core
    snd_timer              28672  1 snd_pcm
    snd                    65536  21 snd_hda_codec_realtek,snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_pcm,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel
    
  • Like 0

    try to take a look what alsamixer shows you

    [updates once a week] = [90% less problems]
    [Li{u}n//u//{i}x] since 1988 - overcoming failure means success
    http://kamprad.net/howto-installing-antergos/
    https://forum.antergos.com/topic/1883/how-to-include-system-logs-when-asking-for-help

  • Like 0

    Here’s Alsamixer, I don’t think anythings wrong there?

    alt text

  • Like 0

    I have also a realtek sound card and got problems after installation. I solved it with pavucontrol. Take a look at “All Streams” and “Applications”, in my case it took a while until I found a working configuration.

  • Like 0

    @Noel I wish there was something there I missed, but I tried every possible setting in Pulse Audio and it even has a working volume meter that goes up and down when I play audio but there’s still no sound.

  • Like 0

    And do you have a surround system plugged or only stereo device?
    I know such problems from years ago but i was thinking this is soved…

    [updates once a week] = [90% less problems]
    [Li{u}n//u//{i}x] since 1988 - overcoming failure means success
    http://kamprad.net/howto-installing-antergos/
    https://forum.antergos.com/topic/1883/how-to-include-system-logs-when-asking-for-help

  • Like 0

    Only stereo. And I just tried plugging in my headphones in the front headphone connection of my computer, and that one works. I also tried plugging the speaker cable in the other rear connections, but none of them work.

  • Like 0

    Looks like this is a specific issue with my Gigabyte Z77X-UD5H motherboard: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/996245

    I tried a few other distro’s and there’s no sound there either.

  • Like 0
    This post is deleted!
onboard2 audio23 Posts 9Views 408
Log in to reply